Oulun kaupunki
EtusivuTietoalueLaki nuorelle → Tärkeät ikärajat

Tärkeät ikärajat

Syntymästäsi lähtien olet korvausvelvollinen aiheuttamistasi tahallisista vahingoista.

7-vuotiaana alkaa oppivelvollisuus.

12-vuotiaana sinulla on oikeus tulla kuulluksi sinua koskevissa viranomaisasioissa. Et enää saa ajaa jalkakäytävällä pyörällä. Etu- tai sukunimeäsi ei voida muuttaa ilman lupaasi. Vanhempasi eivät voi erottaa sinua uskonnollisesta yhdyskunnasta ilman lupaasi.

14-vuotiaana saat tehdä rajoitetusti kevyttä työtä, joka ei vahingoita terveyttäsi tai kehitystäsi eikä haittaa koulunkäyntiä. Loma-aikana työ saa kestää enintään puolet loman kestosta. Koulutyön ohessa sallitaan vain tilapäinen tai lyhytkestoinen työ.

15-vuotiaana alkaa rikosoikeudellinen vastuu eli sinut voidaan tuomita rikoksesta. Voit mennä kokopäivätöihin ja solmia työsopimuksen, jos olet suorittanut oppivelvollisuutesi. Voit hallita itse omalla työlläsi ansaitsemiasi rahoja. Voit ajaa mopo- tai traktorikortin ja saat kuljettaa moottorivenettä. Voit liittyä uskonnolliseen yhdyskuntaan tai erota siitä vanhempien luvalla. Voit tehdä etu- tai sukunimen muutoksen vanhempien luvalla. Voit perustaa yhdistyksen vähintään kahden muun yli 15-vuotiaan kanssa.

16-vuotiaana saat äänestää seurakuntavaaleissa, jos olet evankelis-luterilaisen kirkon jäsen. Voit ajaa kevytmoottoripyöräkortin. Oppivelvollisuus päättyy kalenterivuoden lopussa myös niillä, jotka eivät ole suorittaneet peruskoulua loppuun.

17-vuotiaana oikeutesi lapsilisään loppuu. Opiskelija voi hakea opintotukea. Miesten asevelvollisuus alkaa sen kalenterivuoden alusta, jona täyttää 18 vuotta.

18-vuotiaana olet lain mukaan täysivaltainen. Voit solmia sopimuksia ja tehdä itseäsi koskevia päätöksiä ilman vanhempiesi lupaa. Muutamia esimerkkejä oikeuksistasi:

  • Saat äänestää ja asettua ehdokkaaksi yleisissä vaaleissa.
  • Asioit itsenäisesti toimeentulotukiasioissa.
  • Voit hankkia henkilöauto-, kuorma-auto- tai moottoripyöräkortin. Autokoulun voit aloittaa kuusi kuukautta ennen 18-vuotispäivääsi.
  • Voit hankkia passin ilman vanhempien lupaa.
  • Voit solmia avioliiton tai rekisteröidä parisuhteen.
  • Voit liittyä uskonnolliseen yhdyskuntaan tai erota siitä itsenäisesti.
  • Pääset sisälle anniskeluravintolaan, ellei ravintola vaadi asiakkailta korkeampaa ikää.
  • Voit ostaa tupakkaa sekä mietoja alkoholijuomia kaupasta ja anniskeluravintolassa.
  • Henkilöllä, joka on syntynyt sukusolujen luovutuksen seurauksena, on oikeus saada tietoonsa sukusolujen luovuttajan/luovuttajien henkilöllisyys.
  • Oikeutesi saada elatusta huoltajiltasi lakkaa, jos et ole opiskelija.

20-vuotiaana vanhempien tulot eivät enää vaikuta toisen asteen oppilaitoksessa opiskelevan, itsenäisesti asuvan opintorahaan. Saat ostaa väkeviä alkoholijuomia ja pääset risteilylle arkena ilman yli 30-vuotiasta valvojaa.

21-vuotiaana voit saada raskaan ajoneuvoyhdistelmän ajokortin tai linja-autokortin.

23-vuotiaana pääset risteilylle milloin tahansa ilman yli 30-vuotiasta valvojaa. (Laivayhtiöiden käytäntö, ei laki.)

25-vuotiaana sinulla on oikeus adoptoida lapsi. Olet oikeutettu työttömyysturvaetuuteen, vaikka sinulla ei olisi ammattia.Kysy tai ota yhteyttä

Kaikki kohdat ovat pakollisia!    Vastauksia kysymyksiin löydät myös Pulmakulmasta. Ask in English.

Mikä on NettiNappi?

NettiNappi on Oulun kaupungin Nuorten tieto- ja neuvontakeskus Napin ylläpitämä verkkopalvelu.

Nappi on osa Oulun kaupungin nuorisopalveluiden toimintaa ja yksi Suomen suurimmista nuorisotiedotuspisteistä.

Lue lisää Napin toiminnasta täältä.

Narupelin ratkaisu - Ropegame Solution

Nappi Facebookissa